Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2010 18:50 - Обща теория на относителността на теориите
Автор: jamez Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3308 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 02.04.2011 17:13


 

       Човечеството в своята история и стремеж за опознаване на света е преминал през различни етапи, откривайки нови и нови закони, движещи мирозданието. Първите принципи и закони са били изведени по чисто емпиричен път (по опитно-експериментален начин).
       Така например принципа на Галилей за свободното падане на телата и опитите му да пуска топки с различно тегло от кулата в Пиза, закона на Кеплер за движението на планетите, 3-те принципа на Нютон за движението и пораждащите ги сили и т.н. са все примери за такива закони.
Добре, ще каже някой, каква е гаранцията, че тези измишльотини са валидни.
Специално за емпирично изведените закони, доказателството е много просто. Ако закона може да предскаже какво ще се случи с дадено тяло, имайки началното му състояние, значи той работи. Ако виждам Марс днес в определена точка от траекторията му и според закона на Кеплер след месец той би трябвало да се намира еди-къде си и го намерим там, значи законът работи, нали? Ако мога да предскажа, имайки началната скорост и координати на превозно средство, къде ще се намира то след час, то значи законът за движение на Нютон работи.

 

Но както знаем отговорът на едни въпрос поражда следващ. Откривайки или по-точно регистрирайки тези закони и принципи, напредничавите хора продължавали да се питат „а защо всъщност е така”, т.е. защо са точно такива законите. И има ли нещо общо между тях?. Трябва ли да имаме отделни закони за всичко? Учените се досещали, че всеки отделен закон е частно проявление на по-общ закон. Така принципа на Галилей за свободно падане на телата се явил частен случай на закона Нютон за привличането. Който пък закон важал както за най-малката земна материална частица, така и за най-големите планети и звездни системи.

 

Чудесно и какво от това? Има ли по-нататък?
Оказва се, че всички известни закони по онова време, на механиката, на термодинамиката, на химията и т.н, са проявление на законите за запазване. Т.е. те са следствие от законите за запазване на енергията, на импулса, на електрическия заряд, на валетността и др.

 

А защо има закони за запазване?
Някой ще каже, че то ако нямаше, щеше да е възможно да се създаде перпетуум мобиле и теоретично да се „измуче” цялата енергия на вселената чрез него. Принципно това е така. Но има ли следващи по-обобщаващи правила, от които всъщност да следват законите за запазване. Оказва се, че да..

 

Законите за запазване са проявление на свойствата на вселената – хомогенност и изотропност, дефиниращи основния космологичен принцип на съвременната физика. Преведено на човешки език този принцип твърди, че няма привилегирована точка и посока във Вселената. Ако имаше, то тогава между две различни такива точки би възникнал потенциал (не електрически, а по принцип потенциал, като разлика между две състояния), което би нарушило някой от законите за запазване.  С две думи, заради свойства на вселената имаме закони за запазване.
Оттук следва логично и следващия въпрос: А що са пък точно такива свойствата на Вселената?
Е, на тоя въпрос май може да ни отговори само един :)

 

Как стои въпроса с елементарните частици?
Там подхода е комплексен, т.е. емпирично-теоретичен. Учените сблъскват частици с високи енергии, за да видят на какво ще се разпаднат. И съответно на базата на тези експерименти, възникват теории, обясняващи законите, на които се подчиняват.  По-точно опитващи се да ги обяснят. Но тези градивни „тухлички” на материята не спират да изненадват учените. Не стига, че се оказаха меко казано „неелементарни” и съставени от още по-елементарни, но и много от реакциите, в които участват правят на пух и прах някои закони за запазване. Т.е  принципа на матрьошките при тях не върви и след „разбиването” на една частица, се оказва, че се е разпаднала на две по-големи от нея. Затова е по-правилно да се каже, че не се е  "разпаднала", а че от нея са възникнали частицата x и y. Заради многото нарушени правила от тези разбойници елементарните частици, отново се внасят поправки в теориите, които да обяснят подобни изключения, но някак стои скалъпено и нагласено.
И досега няма стройна и единна теория, обясняваща всичко, обединяваща 4-те ни известни вида взаимодейстия – гравитационни, електромагнитни, ядрени и слаби.
Но как бихме разбрали коя е добрата и единна теория?
Това ще е теорията, която ще обедини всички закономерности и закони, без изключения от правилата, без „нагласистики” и същевременно ще е проста и ясна. Ще си послужа с един пример на известния физик Леон Ледерман за общата теория.
Представете си казва той, че имаме извънземни гости и като част от културната програмата водим делегацията им на футболен мач. Без да знаем обаче, че те не възприемат черното  и бялото като цветове (всъщност те не са и цветове:)). И започват да се пулят неразбиращо, какви са по дяволите правилата на тая шантава игра.
Могат да започнат да градят теории обясняващи различни закономерности в играта. Например: Всички участници се движат по терена, но има някакъв фокус, около който те са най-активни, стигайки дори до стълкновения, а колкото по-далеч са участниците от фокуса на активност, по-малко се движат.
При по-сериозните стълкновения, с голяма вероятност прозвучава звуков сигнал отнякъде (предполагаме, че съдията е в черно и също не го виждат), след което следва задължително групово звуково свирене от трибуните.
Най-неподвижните участници, охраняват някакъв вход с мрежа, която като се издуе от нещо играта спира и настава неописуема какафония на стадиона и някои се радват, други ругаят :)

 

  Всички тези теории се допълват и се опитват да обяснят играта футбол. На базата на тези теории могат да се правят дори предсказания какво ще се случи ако някой падне, ако мрежата се издуе и т.н. Ще има правила за вероятности, изключения и др. Но ще убягва основната идея.
И ако някой изведнъж се сети от извънземните и каже „ако допуснем, че съществува тяло, което ние не виждаме с еди си каква маса и еластични свойства и отборите се стремят да го овладеят и вкарат в противниковия „вход”, то всичко изведнъж си идва на мястото и обяснява всичко без вероятности и без изключения, просто и ясно. Ето така би трябвало да изглежда вярната единна теория.

 

В момента физиците се опитват да регистрират теоретично предсказаната частица „бозон на Хигс”, наричана още „полето на Хигс”. Това според тях трябва да е изначалното поле, създаващо всички частици, това ще е футболната топка в тяхната теория. Затова беше построен и похарчени толкова милиарди за новия адронен колайдер на ЦЕРН. Това ще е частицата Бог, както я наричат още някои. Но ще разберем ли Бог, дори и да регистрираме съществуването на тази частица?

 

Не мисля. Ние винаги търсим Бог извън нас, опитваме се да разберем онзи Бог, който е някъде другаде и ни размахва пръст да слушаме. Както казваше още един физик: метода да разбиваме частици и да регистрираме на какво ще се разпаднат прилича на метода  да пуснем пианото от балкона, за да видим на какво ще се разпадне и да правим теории за какво е служило.
Смятате ли, че можем по този метод да разберем музиката, която е свирило?Дори да открием какво е има вътре в пианото след разпадането му, дори да разберем за какво е служило, нима ще можем да се докоснем до музиката му без пианиста?

 

Много ще ми станат цитатите, но написвайки това току-що се сетих за един разказ, в който някакъв учен направил технологично чудо, с което можел да регистрира и най-фините шумове и вибрации, как расте тревата, как се разлистват цветята, как се дели клетката и т.н.. Сложил навсякъде датчици и смятал, че това ще е най-божествената музика, музиката на живота.

 

Пуснал апаратурата и зазвучала „Пролетта” на Вивалди.

Е, това исках да кажа, че всичко е в нас, достатъчно е да го потърсим и да имаме правилното усещане и настройка. Бог също е там !
Всичко е известно и няма нужда да го откриваме наново със сложни технологични апарати. В един предишен постинг писах за Слава Севрюкова, която без проблеми се разхожда както между звездите, така и в света на елементарните частици. И такива като нея не са изключение. Всички тези възможности са заложени във всеки от нас и вместо да ги развиваме, ние се увличаме по материалните технологии. Кому е нужна масата на Х-бозона, на температурата на обратната страна на Меркурий, на налягането в клетката и т.н. и т.н. все "големи" достижения на съвременната наука? А на такъв обикновен въпрос като "как да бъда щастлив" или "какъв е смисъла на всичко това" - не може да ни отговори.
Ето защо смятам, че единната теория ще е тази, която ще обедини материалните и духовните правила и закони. И съм сигурен, че първите ще се окажат частно проявление на вторите.
Та спомнете си: "В началото бе словото".
А не в началото бе: Е=mc2 :)




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. spasunger - Част 1
29.09.2010 14:39
Знам, че коментарът ми идва със закъснение, но чак сега попадам на този страхотен пост. Показах го и на приятел и се заформи лека дискусия по въпроса. Може би е нетипично като форма за блог.бг, но нека ти представя дискусията дословно, както се състоя (в Скайп). Заповядай с коментар, ако искаш.

Дискусията.

A: намерих интересно четиво http://jamez.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/06/08/obshta-teoriia-na-otnositelnostta-na-teoriite.558895
B: хубаво начало
B: ама края....доста елементарен ми се видя
A: доста издържана статия - до последните 2 параграфа
B: определено е компетентен по мн. въпроси
A: има и такива учени-философи
B: сериозните учени са друг тип философи
A: сериозни учени всякакви
A: ето този например е много известен атеист http://borj.org/blog/2007/05/post-69.html
A: Ричард Доукинс
A: даже изпада в екстремности като заклеймява религията
B: ама не ми се вижда толкова религиозен посл. завой
B: колкото опит за оригиналност
A: не е религиозен - мирише ми на агностицизъм
B: по-скоро -да
A: теистичен агностицизъм: "може би има бог, всъщност вероятно има"
A: моят е другия тип, атеистичен агностицизъм: "допускам, че може да има нещо като бог, но вероятно не"
B: а моят е има бог-но той не е това които вс. си мислят че е
A: да, нещо-като
A: Хигс поле може би? :)
B: да го кажа така
B: не е материя
A: не е
A: нито енергия
B: може би съзнание-чиста мисъл
A: не, не
цитирай
2. spasunger - Част 2
29.09.2010 14:39
B: ??? какво остана
A: да го кажем така: "общата рамка на нещата"
B: рамка не ми харесва
B: какво има отвъд нея
A: добре, тогава "универсалният набор от положения на битието"
A: т.е. сбор от естествени закони, взаимодействия и състояния на пространство-времето и енерго-материята ако щеш
A: "Правилата на Играта" :)
B: да тук се съгласих
A: материята = листът хартия. енергията = силата на пишещата ръка. физичните сили = мастилото. но къде остават правилата на писане?
B: но формата е интересна
A: универсалната структура и общовалидните положения, по които тя си взаимодейства с пространство-времето. това са правилата на писане, т.е. бог
B: да нещо такова
B: но като не е мат. ве е и енергия
B: все трябва да е нещо
B: но ние не знаем какво д р. може да има
A: структура
A: то е като самото свойство на вселената
A: все едно защо една река тече надолу - заради свойството на терена, че е наклонен
A: така и всичко е такова каквото е, защото такива и такива са свойствата на вселената
B: е тогава да питам това не е ли вяра
B: по -разл. но все пак вяра
A: всичко, което казах, е предположение
A: основано на малкото знания + интуиция

Любопитно ми е какво мислиш по въпроса.
цитирай
3. jamez - още по-закъснял отговор :)
06.04.2011 16:37
Какво е полето Хигс или споровете за Единната теория сближават неимоверно науката, философията че и религията. Не съм учен, макар да съм физик по образование, нито философ, още по-малко религиозен фанатик. Питай ме за сървъри, клъстери и виртуализация, да ти отговоря по-конкретно и по-компетентно :). Мисля си понякога за разни неща и си записвам мислите в този блог. За да им се посмея след време :) Ето защо не се наемам да дам определение за бозона Хигс. В същото време има още доста теории, които се опитват да дадат обща теория за вселената, една от най-нашумелите е Супер струнната теория, или по-новата и версия - М-теорията. На тази тема има много хубав филм "Елегантната Вселена", който всъщност е от 3 части (серии), можеш да ги намериш свободно в нета и с бг субтитри. Според тази теория всичко е изградено от трептящи космически струни и различните елементарните частици са проява на различни трептения на тези струни. Точно както струната на музикален инструмент може да издава различни звуци. Но пак остава въпроса за музиканта :) Има ли трансцедентен музикант (извън вселените и струните) или ние (съзнанителните същества) създаваме тези трептения, създавайки нашата реалност. Също мн. хубав и известен филм на тази тема е What The Bleep Do We Know, има го в замундата, сега проверих.
цитирай
4. анонимен - друг блог на тази тема
07.09.2014 12:59
http://sytolk.blog.bg тук намерих правилните въпроси :) автора дава и интересни отговори на тях..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jamez
Категория: Лични дневници
Прочетен: 75712
Постинги: 11
Коментари: 17
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930